0

V CERN probehne mezinarodni konference o vyuziti thoria pro energetiku

Ženeva se stane dějištěm Thorium Energy Conference ThEC13 v termínu 27. až 31. října 2013. Jednání se zaměří na vědecké a technologické výhody, které thorium nabízí pro alternativní jadernou energetiku a likvidaci jaderných odpadů. ThEC13 zajišťují dvě organizace zabývající se využitím thoria – ženevská International Thorium Energy Committee (iThEC) a stockholmská International Thorium Energy Organisation.

Thorium je stříbřitě bílý kov, kterého je v zemské kůře asi čtyřikrát více než uranu, současné suroviny číslo jedna pro jadernou energetiku. Jeho potenciál je velký, nabízí bezpečnou a čistou alternativu současné produkce jaderné energie a navíc pomůže snížit objem a dobu nutnou pro uskladnění současného jaderného odpadu.

Několik států z těchto důvodů vytyčilo ambiciózní plány zacílené na vývoj nové generace jaderných elektráren, které budou používat jako palivo thorium a budou mít takovou úroveň bezpečnosti, která je zatím nedosažitelná. Tato technologie také slibuje omezení množství nového i současného jaderného odpadu a je atraktivní i z hlediska nešíření jaderných zbraní a samozřejmě z hlediska nulových emisí.

„Energie je jednou z hlavních potřeb společnosti a jsem si jistý, že tato konference znovu ukáže, jak základní výzkum pomáhá dosahovat takto důležitých aplikací,“ řekl Rolf Heuer, generální ředitel CERN.

Čína a Indie už tyto snahy aktivně podporují, neváhají investovat značné zdroje, neboť zvláště Indie je na thorium velmi bohatá. Thoriovou technologii dále zvažují také Spojené státy, Rusko, EU, Japonsko, Jižní Korea a Norsko. ThEC13 navštíví vědci z 32 zemí včetně hlavních hráčů v oboru, aby diskutovali současný stav a definovali projekt v duchu mezinárodní spolupráce.

„Thorium nabízí cestu k bezpečné, čisté produkci energie,“ uvedl Jean-Pierre Revol, prezident iThEC. „Počet renomovaných vědců přijíždějících na ThEC13 dává jasný signál, že se formuje skutečná mezinárodní spolupráce, která přinese novou éru v jaderné energetice, s výhodami pro celý svět.“

V devadesátých letech se CERN stal průkopníkem thoriových technologií. Úspěch slavil především nobelista Carlo Rubia, který testoval základní koncept thoriového reaktoru řízeného protonovým urychlovačem.

Zdroj

Facebook0Twitter0Google+0

admin

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *