0

Radioaktivní Thorium: Palivo budoucnosti?

Dříve nebo později vozům spalujícím benzin či naftu definitivně odzvoní. Komu nevoní elektromobily, může nalézt řešení v thoriu.

Co kdybychom vám řekli, že v nepříliš vzdálené budoucnosti přijde technologie, díky které by vozidla mohla jezdit celé roky bez tankování a produkovala by mizivé množství emisí? Pravděpodobně byste nás považovali za blázny, řešení se však rýsuje.

Společnost Laser Power Systems něco takového vyvíjí. Klíčovou částí je thorium, kovový prvek z řady aktinoidů, který má potenciál produkovat obrovské množství tepla. Firma v současnosti experimentuje s malými kousky thoria, které ohřívají vodu a vyrábějí páru. Ta je poté hnaná do malé turbíny a rotační pohyb je na světě. Cena thoria navíc není nikterak přemrštěná. V Česku sice nejsou evidovány žádné zásoby, podle dostupných informací zde však byly v roce 2010 dovezeny čtyři kilogramy za výkupní cenu 3.250 Kč/kg. Že všechno vypadá až moc dokonale? Ano, thorium je totiž radioaktivní. Sice velmi slabě, ale je.

Inženýři společnosti Laser Power Systems v současnosti pracují s prototypem motoru, který by se v budoucnu mohl dostat pod kapoty automobilů. Agregát váží 227 kilogramů a dosahuje kompaktních rozměrů, což nebrání instalaci do většiny dnes vyráběných vozidel. Podle odborníků dokáže jeden gram thoria vytvořit více energie než 28.000 litrů konvenčního paliva. Během provozu by navíc nevzniklo více než 8 gramů (!) CO2, což dnešní nejúspornější vozy vyprodukují zhruba za 12,5 ujetých kilometrů.

Ač se může zdát myšlenka použití thoria jako paliva značně futuristická, nejedná se o nic nového. Již v roce 2009 se totiž představil koncept Cadillacu World Thorium Fuel, který byl navržen právě pro tento způsob spalování. I po čtyřech letech se na vývoji stále pracuje, je tedy jen otázkou času, kdy tento nebo podobný systém vytlačí dosud používaná fosilní paliva.

Celý článok nájdete tu

Facebook0Twitter0Google+0

admin

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *